Sigara dumanı, 70'den fazla kansere neden olan 7000'den fazla kimyasal madde içerir. Bu kanserler arasında akciğer kanseri, gırtlak kanseri, ağız kanseri, yemek borusu kanseri, pankreas kanseri, mesane kanseri ve böbrek kanseri yer alır. Sigara içenlerde kanser gelişme riski, sigara içmeyenlere göre çok daha yüksektir. Örneğin, sigara içenlerde akciğer kanseri gelişme riski sigara içmeyenlere göre 23 kat daha fazladır.
Kalp ve Damar Hastalıkları
Sigara, kalp ve damar hastalıklarının önde gelen nedenlerinden biridir. Sigara dumanı, damarların daralmasına, kan basıncının yükselmesine ve kan pıhtılarının oluşmasına neden olur. Bu da kalp krizi, inme ve damar tıkanıklığı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Sigara içenlerde kalp krizi geçirme riski, sigara içmeyenlere göre 2 kat daha fazladır.
Solunum Sistemi Hastalıkları:
Sigara dumanı, akciğerlere ve solunum sistemine zarar verir. Sigara içenlerde kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), bronşit, astım ve zatürre gibi solunum sistemi hastalıkları gelişme riski artar. Sigara içenlerde KOAH gelişme riski sigara içmeyenlere göre 5 kat daha fazladır.
Diğer Zararlar:
Sigaranın vücuda zararları bunlarla sınırlı değildir. Sigara içmek, bağışıklık sistemini zayıflatır, kemik erimesine neden olur, diş ve diş etlerine zarar verir, cilt yaşlanmasını hızlandırır, doğurganlığı azaltır ve erken ölüme yol açar.
Sigaranın Zararlarından Korunmak İçin Neler Yapılabilir?
Sigaranın zararlarından korunmanın en iyi yolu sigara içmemektir. Sigara içiyorsanız, en kısa sürede bırakmaya çalışmalısınız. Sigarayı bırakmak için birçok yöntem mevcuttur. Bu yöntemler arasında nikotin replasman tedavisi, ilaç tedavisi ve davranışsal terapi yer alır. Sigarayı bırakmak için doktorunuza veya bir sigara bırakma uzmanına danışabilirsiniz.
Sigarayı Bırakmanın Faydaları:
Sigarayı bırakmanın birçok faydası vardır. Sigarayı bıraktığınızda:
Kanser, kalp hastalığı ve inme riskiniz azalır.
Solunum sisteminiz iyileşir ve daha kolay nefes alırsınız.
Enerjiniz ve dayanıklılığınız artar.
Diş ve diş etleriniz, cildiniz ve saçlarınız daha sağlıklı olur.
Koku ve tat alma duyularınız gelişir.
Erken ölüm riskiniz azalır.